Innoveren in digital fitness? (2024)

Innoveren in digital fitness? (3)

Met meer dan twee miljoen leden en ruim 1.000 clubs in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje is dit geen uitspraak die je zou verwachten. Maar toch, we hebben die mentaliteit die past bij een start-up nog niet verloren.

Overal waar je kijkt zie je onze kenmerkende Basic-Fit rugtassen voorbij komen. Rijd een willekeurige stad binnen en al gauw kom je een pand met onze typische oranje kleur en logo tegen. Hoezo start-up?

Innoveren in digital fitness? (4)

Zeker de IT afdeling zou je zo kunnen definiëren. Sinds eind 2020 verdelen we onze kennis over kantoren in Hoofddorp en Tilburg waar we in Plan-t gevestigd zijn. Waar we voorheen het bouwen en ontwikkelen van software uitbesteedden aan externe partijen, bouwen we nu zoveel mogelijk zelf. (Over wat dat dan zoal is, lees je bijvoorbeeld in de eerdere blogs van Mike en Nico). En hierin gaan we steeds verder. Time for change, dus. Maar dat is niet het enige dat ons een start-up maakt. Wat dan wel?

De fitnesswereld is op digitaal vlak nog in ontwikkeling — hier valt dus nog veel te winnen.
Ontstaan rond 1970 is de fitnesssector in vergelijking met retail nog relatief ‘jong’. Echte innovaties worden nu pas uitgerold. Grote brands als Adidas en Apple springen op die trein. Voor Basic-Fit betekent dat: steeds vernieuwen, vernieuwen, vernieuwen. Feilloos aanvoelen waar onze leden behoeften aan hebben, en daar perfect op inspelen. Trends vanuit de markt volgen en inschatten wanneer en op welke manier we deze op onze unieke manier kunnen pluggen in ons concept. Onze IT-afdeling speelt daar vanzelfsprekend een key role in.

Innoveren in digital fitness? (5)

De combinatie van offline en online die Basic-Fit biedt, is uniek in de landen waar je ons vindt.
Basic-Fit zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot fitness. Fysieke in de club, achter je tablet, of voor de tv. Frictieloos en via omnichannel aanbod, net waar een klant nú behoefte aan heeft. Vaak is het dan wel een kwestie van: leuk bedacht, maar hoe voeren we dat in godsnaam uit? Dat brengt dus enorm veel toffe uitdagingen voor onze IT’ers met zich mee. Zij duiken erin, krijgen alle vrijheid om de beste en coolste oplossingen te bedenken — dat is ook waarvoor we ze aannemen — en ontwikkelen als een malle om die mooie nieuwe features voor onze leden te maken. We blijven innoveren, om onze toppositie te behouden. Om een gezonde, fitte levensstijl mogelijk te blijven maken, voor iedereen.

Basic-Fit beperkt zich niet tot sporten alleen.
We geven ook voedingsadvies, we verkopen voedingssupplementen en sportartikelen. En dat breiden we steeds een stap verder uit. Stel: een lid besluit morgenavond vanuit zijn woonkamer mee te doen aan een groepsles. Via de app bestelt hij in onze webshop meteen de tools die daarvoor nodig zijn. Hoe vet is dat? Of wat dacht je van steeds beter kunnen voorspellen van gedrag van een lid? De bak aan data die we inhouse hebben, benutten we steeds beter, in het voordeel van onze leden. En o ja, we ontwikkelen ook nog eens onze eigen content (o.a. groepslessen) in een professionele filmstudio in Hoofddorp.

Je begrijpt wel dat dit voor onze developers om een flexibele manier van werken en denken vraagt. Je bent niet alleen met je eigen product bezig, maar je moet ook verder kijken en denken dan dat. Welk effect hebben de stappen die ik maak op andere afdelingen en op onze leden? En hoe kunnen we hen software-wise zo goed mogelijk ondersteunen?

Innoveren in digital fitness? (6)

Die cultuur van innoveren en onderzoeken als een start-up doen we samen. Onze mensen met hun specifieke kennis en expertise, onze teams door hun vruchtbare samenwerking en wij als management, door dat allemaal aan te jagen en mogelijk te maken. Deze manier van werken geeft de mensen die hier werken de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en net een stap verder te zetten dan bij traditionelere bedrijven. Maar het vraagt ook iets van hen. Bij Basic-Fit IT:

Krijg je de volle verantwoordelijkheid voor wat je doet.
Jij mag het bepalen. Heb je een vet plan, of de perfecte oplossing voor een probleem in je hoofd? Voer het uit. Je krijgt er alle ruimte voor. Lukt het? Dan heb je zelf iets gaafs neergezet. Mislukt het? Dan moet je zelf op de blaren zitten en zorgen voor een betere oplossing.

Heb je affiniteit met fitness.
Enne, wees gerust, zeven dagen in de week in de sportschool staan is niet wat we daarmee bedoelen. Maar je moet wel begrijpen wat een lid bij ons zoekt. Waar zijn of haar behoeftes liggen, en hoe jij daar zo optimaal mogelijk en slim op in kunnen spelen. Om dat gevoel nog wat te boosten werk je soms mee op locatie. Gewoon eens doen alsof je een lid bent en testen waar je tegenaan loopt. En dan helpt het wel als je je kunt inleven in onze leden.

Maak je met de nieuwste technieken laagdrempelige software.
Iedereen sport bij Basic-Fit: jong, oud, hoogopgeleid, laagopgeleid, nerd en noob. En iedereen moet onze toepassingen zonder frons kunnen gebruiken. Of het nu een oude baas van in de tachtig is, of een student van twintig. En dat maakt de uitdaging alleen maar leuker. Want simpel is niet per se easy.

Zit je niet op je handen.
En dat bedoelen we vrij letterlijk. De mensen die bij ons werken werken super zelfstandig, binnen hun team en samen met hun team lead. Mensen die schouders eronder zetten en niet te lang nadenken voor ze aan de slag gaan — dat is wat je hier vindt.

De fitnesswereld is dus nog redelijk onontgonnen terrein, op digitaal vlak. Hier kun je nog vette dingen bereiken, full blast innoveren en waarde toevoegen. Dat Basic-Fit veel leden heeft én een groot werkgebied, draagt daaraan bij. We kunnen echt iets veranderen in deze sector, in dit deel van Europa. En dat dan vanuit die fijne, ondernemende start-up mentaliteit. Waardoor onze mensen zich ontwikkelen en het bedrijf nog mooier wordt dan het al is. En het belangrijkste: dat we onze leden die ubertoegankelijke, hyperpersoonlijke sportervaring kunnen bieden. Hoe gaaf is dat?

ps. We zoeken altijd goede mensen voor ons team. Solliciteren kan via https://jobs.basic-fit.com/nl-nl/

Innoveren in digital fitness? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5980

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.